perjantai 5. elokuuta 2016

Tajarin al ragù bianco al marsala - tajarin-tuorepastaa valkoisen marsala-ragùn kera

Eilinen päivä tuntui jotenkin syksyiseltä ja sen takia ihanalta illallisidealta tuntui kunnolla haudutettu ragù-kastike pastalle. Tällä kertaa tein nk. valkoisen ragùn, eli en käyttänyt valmistuksessa lainkaan tomaattia missään muodossa. 

Keksin höyrystää kastikkeen marsalalla tavallisen viinin sijaan ja kokeilu oli onnistunut, tulen varmasti hyödyntämään ideaa uudemmankin kerran. :) 

Valmistin tällä kertaa kastikkeen kanssa piemontelaista tajarin-pastaa (tunnetaan muualla Italiassa tagliolini-nimellä), jossa oli aivan pieniä hippusia mustaa tryffeliä, nam. :-P Kuitenkin, voit aivan yhtähyvin tarjoilla tällaisen kastikkeen myös vaikka laadukkaiden tagliatellejen kera ja hyvää saat varmasti. 

Muistin vielä annoksia lautasille tehdessäni kaapissa olevan pikkupullollisen valkoisilla tryffeleillä maustettua öljyä ja pirskottelin sitä lopuksi annosten päälle, ja maku oli taivaallinen. Toki ilman tätäkin lisää pärjää, voit aivan yhtähyvin viimeistellä annokset pelkällä parmesaaniraasteella. 

Tarvitset (n. kolmelle syöjälle)

200 g naudan jauhelihaa
1 porkkana 
1 pieni sipuli 
2 valkosipulinkynttä
ekstraneitsytoliiviöljyä
nokare voita
suolaa
jauhettua mustapippuria
1/2 lasia marsalaa
1 dl kuohukermaa

valitsemaasi pastaa n. 80 g syöjää kohden

(annosten viimeistelyyn tryffeliöljyä ja/tai vastaraastettua parmesaania)

1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.
2. Kuori ja raasta porkkana, kuori ja silppua sipuli ja kuori ja raasta tai murskaa valkosipulinkynnet. 
3. Lorauta oliiviöljyä pannulle n. 2-3 rkl:n verran ja lisää voinokare. Kuumenna, kuitenkin sen verran miedolla lämmöllä, ettei voi ruskistu. 
4. Lisää kaikki kasvikset pannulle ja kuullota. Älä taaskaan ruskista. 
5. Lisää pannulle jauheliha ja kypsennä miedolla lämmöllä ruskentamatta. Hienonna paistinlastalla. 
6. Lisää marsala ja anna pikkuhiljaa höyrystyä pois. 
7. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 
8. Lisää kerma ja laske lieden lämpötilaa entisestään. Peitä pannu kannella tai foliolla ja anna hautua 40-60 min., aivan minimissään puoli tuntia.
9. Keitä sillä välin pasta pakkauksen ohjeen mukaan - ota ennen lävikköön kaatamista keitinvettä hiukan mukilla talteen. 
10. Lisää valutettu pasta pannulle kastikkeen joukkoon ja sekoita. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä. 
11. Tee annokset ja viimeistele ne halutessasi muutamalla tipalla tryffeliöljyä ja/tai parmesaaniraastetta. 

2 kommenttia:

  1. Tästä tykkäisin varmasti! Nam! Kyllä noita pastanimikkeitä on ihan mahdottomasti, varmasti jokaisella paikkakunnalla omansa.

    VastaaPoista
  2. Hyvää oli kyllä, olen nykyään vallan tykästynyt marsalan makuun. Sitruunan tavoin sopii mielestäni niin suolaisen kuin makean kaveriksi. ;)
    Juu, kyllä erilaisia pastoja todellakin riittää! Varmasti ainakin sadoista (ellei tuhansista) puhutaan. :)

    VastaaPoista