sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Sorbetto al melone verde - melonisorbetti vihreästä melonista (ilman jäätelökonetta)

Sorbetit ovat ihania virkistäjiä kuumana päivänä ja loistavia jälkkäreitä raskaan aterian päätteeksi tai kun muuten vaan haluat päättää aterian raikkaaseen makuelämykseen. 

Sorbetit ovat Italiassa tosi suosittuja - niitä on monesti tarjolla ravintoloissa ja juhla-aterian yhtenä osanakin se saattaa esiintyä, tavallisesti liha- ja kalaruokien välissä. Silloin tosin yleensä on tarjolla sitruunasorbettia. 

Rakastan sitruunasorbettia yli kaiken, se on ehdottomasti yksi suosikkijälkkäreistäni, kesällä varmaan lempparini. 

Muutenkin, tykkään sorbeteista jopa enemmän kuin jätskistä. ;) 

Sorbetin voi toki aivan hyvin tehdä jäätelökoneellakin, mutta se ei ole ollenkaan välttämätön, joskin toki nopeuttaa prosessia. Itselläni ei ole jäätelökonetta, joten teen sorbetin ihan vaan manuaalisesti, 

Se on todella helppoa eikä edes varsinaisesti aikaa vievää, lukuunottamatta sitä, että jäätyminen kestää ihan minimissään 4 tuntia ja sinä aikana sinun on oltava kerran tunnissa käytettävissä. Kannattaa varautua siihen, että sorbetin jäätymiseen voi mennä seitsemänkin tuntia, joten aloita ajoissa, jos teet vaikka vieraille tarjottavaa. Varsin vaivaton siis muuten, mutta kauas ei kyllä ehdi lähteä välillä käymään. 

Sorbetto al melone, melonisorbetti, tehdään tavallisesti cantaloupemelonista, mutta itselläni pyöri jääkaapissa herkullinen Galia-meloni, jonka päätin valmistaa sorbetiksi. Galia-meloni on varsin makea, joten puristin joukkoon myös yhden sitruunan mehun vähän kirpeyttä tuomaan. 

Tarvitset (n. 6 annosta) 

600 g melonin hedelmälihaa (punnittu ilman kuorta ja siemeniä)
2 dl vettä
250 g sokeria
(yhden sitruunan mehu)
(mintunlehtiä koristeluun)

Valmistus:

1. Laita lasinen tai metallinen kulho pakastimeen. Mittaa vesi ja sokeri paistokasariin ja kiehauta, kunnes sokeri on täysin sulanut. Anna jäähtyä. 
2. Sillä välin puhdista meloni ja soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä. 
3. Laita melonisose ja vesi-sokeriseos pakkaseen laittamaasi lasikulhoon ja sekoita. Laita takaisin pakastimeen. 
4. Anna pakastua vähintään 4 tuntia niin, että käyt rikkomassa jääkiteet ja sekoittamassa tunnin välein esim. haarukalla. 
5. Ota huoneenlämpöön hiukan ennen tarjoilua. 
6. Voit jättää pakastimeen myös yön yli. Tässä tapauksessa ota sulamaan ainakin 20 min. ennen tarjoilua ja sekoittele kuohkeammaksi. 
7. Tarjoile esim. kuohuviinilaseista lusikalla tai pillillä tai sekä että. 
8. Koristele annokset tuoreilla mintunlehdillä.


2 kommenttia:

  1. Terveiset tällä kertaa Slovakiasta kesälomareissulta! Tällä on riittänyt hellettä, joten tuo jälkkäri tuntuisi sopivalta virkistäjältä. Pitääkin kokeilla kotona. Mukava vieraille tarjottava, hiukan erilainen jälkkäri :-P
    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos lomaterveisistä! :) Kieltämättä, tämä, niinkuin sorbetit ovat aivan mahdottoman hyviä virkistäjiä helteellä! :D Täällä helteet ovat tältää erää loppu, mutta ensi viikoksi on ilmeisesti luvassa lisää. ;)

    VastaaPoista