lauantai 28. toukokuuta 2016

Vihdoin parsarisottoa! - risotto agli asparagi

Joko olette syöneet tämän kevään parsakiintiönne täyteen? Jos ette, niin tässä vielä yksi resepti kokeiltavaksi. 

Omani on tainnut jo täyttyä. Muutamia kertoja tein vuohenjuusto-parsabruschettoja ja pari kertaa parsarisottoa. Ehkä vielä jotain muutakin. Parsakiintiöni täyttyy nopeasti, sillä se ei ole lempikasvisteni joukossa, eikä se saa maullaan minua juurikaan hullaantumaan, pakko tunnustaa. Joka kevät sitä silti päätyy joitakin kertoja ostoskoriini - jotain maagista siinä on. Varmaan koska se on kaupoissa ensimmäinen kevään merkki ja tuo tullessaan paljon ihanaa. 

Tänä keväänä tein ensimmäistä kertaa elämässäni parsarisottoa. Joka vuosi se on vain jäänyt suurimmaksi osaksi siksi, että parsasesongin alkaessa ainakin oma risottosesonkini on yleensä jo päättynyt. Risotto on minusta niin ehdottomasti kylmän vuodenajan ruokaa, ilman lämmetessä sitä ei vaan tee mieli. 

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen, sillä meidän keittiössä risottokaudelle ei näy vieläkään loppua - ei, vaikka toukokuu on ollut niin mielettömän lämmin ja kesäinen. Kohta sille täytyy varmaan vaikka väkisin laittaa piste, jotta syksyllä ilmojen viiletessä risotto maistuisi taas niin taivaalliselle, niin paljon paremmalle, kuin on muistanutkaan. 

Tarvitset (neljälle):

1 nippu tankoparsaa
1 salottisipuli 
200 g vuohenjuustoa (muita toimiva vaihtoehtoja voisivat olla taleggio ja brie)
(halutessasi lisäksi n. 1 dl raastettua parmesaania)
1 litra kuumaa kasvislientä
3 dl risottoriisiä
n. 2 dl valkoviiniä
voita
ekstraneitsytoliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

1. Pese parsat huolellisesti. Leikkaa nuput talteen ja varsista kova, puumainen osa pois. Parsat voi halutessaan kuoria esim. kuorimaveitsellä, jos kuori on kovin puisen oloinen. Mitä ohuempia parsat ovat, sen tarpeettomampaa tämä yleensä on.
2. Kiehauta parsan varret kypsäksi suolatussa vedessä ja soseuta esim. sauvasekoittimella. Hienonna parsojen kypsyessä sipuli silpuksi. 
3. Lorauta pannulle oliiviöljyä ja lisää nokare voita. Kuumenna rasvaseos, muttei liikaa, ja lisää sipulisilppu. Kuulloa sipuli, älä päästä ruskistumaan. 
4. Lisää riisi ja kuullota sitä 1-2 minuutin ajan samalla sekoitellen. 
5. Lisää valkoviini ja anna höyrystyä lähes kokonaan. Tässä vaiheessa lieden tehon kannattaa olla täysillä. 
6. Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita samalla koko ajan. Lisää uusi kauhallinen vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. Jatka näin, kunnes liemi on käytetty. Älä unohda sekoittamista hetkeksikään, risotto ei valmistu itsekseen.
7. Kun riisi on lähes kypsää, lisää parsannuput. Jatka risoton kypsentämistä normaaliin tapaan.
8. Kun riisi on kypsää, mutta ruuan rakenne vielä varsin löysää, lisää parsasose ja vuohenjuusto (ja halutessasi parmesaani) ja sekoita joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarkasta, tarvitseeko suolaa lisätä.
9. Tee annokset ja tarjoile heti. 

Halutessasi voit valmistaa risoton myös perinteiseen tapaan: käytä vuohenjuuston sijaan pelkkää parmesaaniraastetta äläkä keitä parsan varsia, vaan pilko ne lyhyiksi pätkiksi tai pikkurinkuloiksi  ja lisää samaan aikaan nuppujen kanssa, kypsennyksen loppuvaiheessa. 



2 kommenttia:

  1. Minä en ole vielä kyllästynyt parsaan, vaikka totuus on, etten sitä ihan hirveän montaa kertaa ole syönyt kevään aikana. Hyvältä maistuu siis edelleen.
    Varmasti hyvää tuo risotto, vaikken mikään vannoutunut risoton ystävä olekaan. Tekemään en millään jaksa ryhtyä, kun se ei itsekseen valmistu, enkä malta seistä hämmentämässä koko aikaa. Toki mielelläni syön, kun joku toinen on vaan viitsinyt tuon vaivan nähdä.

    VastaaPoista
  2. Mä kyllästyn siihen aina tosi nopeasti, mutta sitten taas sitä innoissani ostan taas seuraavana keväänä. :)
    Juu ovathan nuo risotot jollain tapaa työläitä, mutta onneksi siinä valmistamisessa ei mene kauaa ja maukas lopputulos kyllä palkitsee. :)

    VastaaPoista