sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Makumuistoja ja täydellinen makuyhdistelmä: halloumi-tomaatti-basilikabruschetat

Aivan yllättäen mieleeni tulvahti makumuisto vuosien takaa - ajalta, ennen Italiaan muuttoa, kun asuin vielä vanhempieni kanssa. 

Opiskelin silloin yliopistossa täällä Suomessa ja joskus, kun minulla oli lyhyt päivä ja pääsin ajoissa kotiin, tein itselleni ja äidille kotiin tultuani välipalaksi täytetyt patongit halloumi-tomaatti-basilikatäytteellä. 

Muistan basilikan huumaavan rentouttavan, oikeastaan jopa unettavan tuoksun. Välipalan jälkeen olisi tehnyt mieli vain torkkua. ;) 

Tämä yksinkertainen, nopea herkku oli jotenkin päässyt unohtumaan. Varmaan Italian vuosien aikana, siellä kun en koskaan muista halloumiin törmänneeni. (Jännä kyllä, ilman ruisleipää ja salmiakkia pystyin hyvin olemaan, sillä en syö niitä Suomessakaan, mutta tiettyjä juttuja tuli ikävä, mm. juuri halloumia.) 

Eilen jokin asia sai nuo vuosien takaiset herkutteluhetket palaamaan mieleeni ja välittömästi alkoi tehdä mieli noita makuja. 

Päädyin tällä kertaa yhdistämään nuo maut bruschetoissa, joita tein eilisen illallisen alkupaloiksi. Taivaallista. Kerrassaan täydellinen makuyhdistelmä. Niin täydellinen, että jos minun pitäisi nimetä vain yksi suosikkini mauista, jotka muodostavat mielestäni täydellisen liiton, valitsisin tämän: suolaista halloumia, kirpeän hapokasta tomaattia, raikasta, huumaavan tuoksuista basilikaa. 

Basilika on suosikkiyrttini ja sopii minusta moneen paikkaan, mutta koskaan mitkään muut maut eivät ole saaneet basilikan aromia esiin samoin kuin halloumi ja tomaatti. 

Kannattaa kokeilla, ja vaikka niitä patonkejakin. Ne sopivat hyvin evääksikin, jos ottaa ennen täyttämistä tomaatista siemenet pois, jotta leipä ei vetisty. 

Tarvitset:

halloumia
tomaatteja
basilikaa
laadukasta ekstraneitsytoliiviöljyä
valitsemaasi paperipussileipää (itse käytin Rostenin crusta monivilja baquettea ja se toimi äärimmäisen hyvin - suosittelen)

Valmistus:

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja viipaloi leipä n. 1,5 cm:n paksuisiksi siivuiksi.
2. Leikkaa halloumi siivuiksi ja paista pannulla ilman rasvaa molemmin puolin kauniin ruskekasi (älä kuitenkaan paista liikaa, ettei juusto menetä mehevyyttään). 
3. Pese ja viipaloi tomaatti ja paahda leipäviipaleita uunissa, kunnes ne ovat rapsakoita ja saaneet hieman väriä.
4. Päällystä leivät halloumilla ja tomaatilla ja valuta päälle norona oliiviöljyä. Viimeistele basilikanlehdillä. 


2 kommenttia:

  1. No eipä olekaan tullut tehtyä noita aikoihin. Tosiaankin ihana makujen liitto muistoineen ja tuoksuineen. En oikeastaan piittaa basilikasta niin kauheasti muissa ruuissa, mutta tuossa patongin välissä se huumasi tuoksullaan ja oli aivan taivaallista. Ja totisesti uni olisi sen jälkeen maistunut. Niin kovin se unetti. Voi noita aikoja!

    VastaaPoista
  2. Niinpä! Mukavia muistoja ja ihania makuja! :)

    VastaaPoista