tiistai 10. marraskuuta 2015

Pizza ai quattro formaggi - neljän juuston pizza

Täydellisen pizzan tavoittelu alkoi eilen, ehkä vähän erikoisesti maanantai-iltana. 

Vanhempani tulivat kylään maistelemaan ja makutuomareiksi. Hyvin tuntui maistuvan ja olin itsekin tyytyväinen. 

Matkaa on tosin vielä kuljettavana - varsinkin, kun haluaisin pizzastani mahdollisimman napolilaisen. Eileniltainen oli kyllä lähempänä roomalaista, mutta hyvää yhtäkaikki. 

Olin antanut taikinan kohota pitkään, reilu 10 tuntia, eli tein sen ensitöikseni, kun aamulla heräsin. 

Laitan vielä ennen viikonloppua blogiin taikinareseptin, jota tälläkertaa käytin ja vinkkejä hyvän pizzan paistoon kotona, jos haluatte ensi viikonloppuna kokeilla.

Nyt kuitenkin ensin täytteisiin. 

Tein taikinan, joka riitti neljään pienehköön pyöreään pizzaan, joista kaksi ensimmäistä olivat margheritoja. 

Aionkin tämän pizzaprojektin aikan tehdä pääasiassa margheritoja, tai siis joka kerta ainakin yhden. Siten voin parhaiten vertailla pohjia keskenään. 

Kun olen löytänyt hyvän pohjan, alan etsi täydellistä tomaattikastiketta. 

Takuuvarmasti tulen margheritojen ohella tekemään myös muita sortteja, sillä niin paljon, kuin tuota klassikkoa rakastankin, tekee välillä mieli jotain muutakin.

Blogian seurailleet tietävät jo, että pidän erityisen paljon valkoisista pizzoista, joissa ei siis ole tomaattikastiketta lainkaan. 

Olihan niitä valkoisiakin siis eilen pakko tehdä. 

Italiassa söin usein jo klassikoksi muodostuneen quattro formaggin, eli neljän juuston pizzan, mutta jostain syystä en ole sitä tullut tehneeksi kotona ennen eilistä. 

Hyvää oli, teen varmasti toistekin. Eri pizzerioiden käyttämät juustot vaihtelevat jonkin verran tässä pizzassa, joten sinäkin voit hyvin korvata käyttämiäni omilla suosikeillasi. Halutessasi voit tehdä tästä pizzasta myös punaisen. 

Tarvitset

1 annos pizzataikinaa (parempi, päivitetty versio tulossa!)
ekstraneitsyt oliiviöljyä
mozzarellaa
grana padanoa tai parmesaania
scamorza affumicataa (tai muuta savustettua juustoa)
gorgonzolaa (tai muuta sinihomejuustoa tai taleggioa)

Valmistus

Kohota pizzapohjaa vähintään tunti, mielellään pidempään, joka 12 tuntia. Ota juustot huoneenlämpöön noin tuntia ennen pizzan paistamista, pilko ja valuta mozzarella huolella. Tarvittaessa taputtele mozzarellaviipaleet kuivaksi talouspaperilla.

Laita uuni lämpiämään 300 asteeseen (tai niin kuumaksi, kuin uunisi kapasiteetti riittää) ja laita samalla sen sisälle lämpiämään pelti (tai pizzakivi).

Leivo taikinasta ohut pohja, käytä tarvittaessa kaulinta apuna.

Pilko juustot ja laita ne sekaisin pohjan päälle. Lorauta päälle aavistus oliiviöljyä. 

Ota kuumennut pelti uunista ja siirrä pizza sille leivinpaperin avulla.

Paista uunissa n. 6 min tai kunnes pohja on kypsä.

Tarjoa lämpimänä.

6 kommenttia:

  1. Oli kyllä niiiiin hyvää :-P Ihan kuin Italiassa :-D Jatka vaan kokeiluja. On kivaa olla makutuomarina :-D Kiitos kivasta pizzaillasta <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellenne tuomaroinnista ja kiva, kun maistui! :D
    Jatkoa luvassa... :)

    VastaaPoista
  3. Kiva, kiva :) Ihana myös tuo blogisi taas kerran uudistunut ilme :) Onko kuva Perugiasta?

    VastaaPoista
  4. Kiitos! :)
    Juu on Perugiasta - siitä kohtaa, mistä lähtee nousemaan katu (kuvassa) Università per Stranierin päärakennuksen edustalta kohti vanhaa kaupunkia. :) Matkan varrella siis, kun Elcestä, jossa kotini sijaitsi, meni vanhaankaupunkiin, ellei mennyt akveduktia pitkin. :)

    VastaaPoista