keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Risotto alle pere e gorgonzola - päärynä-gorgonzola -risotto

Gorgonzola on pohjois-italialainen, Lombardian ja Piemonten maakunnissa tuotettu lehmänmaidosta valmistettu sinihomejuusto ja sitä on saatavana niin dolcea (mieto) kuin piccantea (voimakas). 

Itse suosin mietoa versiota, sillä olen homejuustojen suhteen oikeastaan vielä tuuttavuuden teko -asteella, joten kovin voimakas homeen maku ei vielä miellytä. ;) 

Gorgonzola sopii risottoon loistavasti, sillä sen rakenne on hyvin pehmeä ja kermainen (paljon esim. Aurajuustoa pehmeämpi), joten se sulaa ja sekoittuu risoton joukkoon täydellisesti tehden risotostakin samettisen kermaisen. 

Gorgonzola sopii loistavasti yhteen päärynän kanssa - maut täydentävät toisiaan ja muodostavat täydellisen yhtälön, mutta kumpikaan ei peitä toisensa makua, vaan ne tuntuvat silti selkeästi erikseen. 

Jos et ole homejuustojen ystävä, kannattaa tälle risotolle silti antaa mahdollisuus, sillä päärynä todella taittaa makeudellaan loistavasti homeen makua, joka jää varsin miedoksi. :) Tässäpä siis oiva ruokalaji homejuustoihin totutteluun - muista vain valita mieto versio. ;) 

Omalle hieman vajaa 3-vuotiaalle pojallenikin maistui loistavasti - paras palkinto ruuanlaitosta olivat ehdottomasti hänen reippaat "nam nam" -kommenttinsa. :D

Ainekset kahdelle

1,5 dl risottoriisiä
7-8 dl kuumaa kasvislientä
1 keskikokoinen päärynä kuutioiksi pilkottuna
50 g gorgonzolaa (makusi mukaan mietoa tai vahvaa; korvaa tarvittaessa muulla sinihomejuustolla)
1/3 dl parmesaania hienona raasteena + hieman annosten viimeistelyyn
1 pieni sipuli hienoksi silputtuna
2 valkosipulinkynttä kokonaisena (kuorineen
1/2 lasia (n. 1 dl) valkoviiniä
2 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
n. 1 rkl voita

Valmistus

Laita oliiviöljy ja voi sulamaan pannulle miedolla lämmöllä. Kun rasvaseos on kuumaa, lisää valkosipulinkynnet ja sipulisilppu ja kuullota. Sipuli ei saa saada väriä, joten pidä lämpötila riittävän matalana.

Poista valkosipulinkynnet ja lisää riisit ja kuullota n. minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Nosta lieden lämpötila maksimiin ja lisää valkoviini. Anna sen höyrystyä lähes kokonaan pois samalla sekoitellen. 

Sekoita joukkoon päärynän palat ja kauhallinen kasvislientä. Anna haihtua samalla koko ajan sekoittaen. Lisää seuraava kauhallinen vasta, kun edellinen on lähes kokonaan haihtunut. 

Jatka näin, kunnes kasvisliemi on käytetty ja sammuta liesi. Jätä risotto lähes lusikoitavan löysäksi, siirrä pois liedeltä. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja gorgonzola nokareina.  

Laita takaisin lieden jälkilämmölle ja sekoita, kunnes juustot ovat sulaneet risottoon tasaisesti. 

Tarjoile välittömästi. 


4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti :-D Olen syönyt Italiassa sellaista pizzaa, jossa oli tuoretta päärynää, gorgonzolaa ja pähkinää ja pizzan päälläkin tämä yhdistelmä toimi loistavasti :-P Ihana todella herkutteleva pikkuherra :-))

    VastaaPoista
  2. Juu tämä on jännä - kuulostaa omituiselta, mutta toimii todella hyvin! :D Toimii varmasti pizzassakin, seuraavaksi pitääkin kokeilla sitä. ;)
    Tähänkin risottoon voisi halutessaan lisätä vielä saksanpähkinää - pitänee kokeilla sitäkin, ;) Samoin listallani on kokeillä päärynä-taleggio -risottoa...Kyllä kokattavaa riittää, vaan mistä löytyisi tarpeeksi aikaa ja syöjiä. :P

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti, sillä listalla on tällä hetkellä paljon kokeiltavaa! :)

    VastaaPoista