sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Fcazz bares - focaccia barese (barilainen focaccia)

Olen kovin ihastunut etelä-italialaiseen Barin satamakaupunkiin. Niin ihastunut, että laittaisin sen varmasti italialaisten lempikaupunkieni listaan, jos joku pyytäisi sellaisen laatimaan. 

Bari on Suomessa varsin tuntematon (niinkuin koko saappaankorkomaakunta -Puglia ylipäätään), mikä on mielestäni sääli. Itsellänikin on ollut onni vierailla Barissa vain kerran ja silloinkin vain pikaisesti, yhden iltapäivän ajan. 

En voi siis väittää tuntevani Baria kuin omia taskujani, en alkuunkaan, olen saanut maistaa siitä vain yleisvaikutelman. Se kuitenkin riitti, jotta Bari tuli ja jäi ikuisiksi ajoiksi suoraan sydämeeni. 

Sen rosoinen, jopa rujo kauneus vetoaa samalla tavalla kuin Napoli. Jos pitää yhdestä, pitää todennäköisesti myös toisesta. 

Bari on merenrantakaupunki. Jo se  on ehdotonta plussaa. Barilaiset ovat todella ystävällista (ja ehkä hieman hupaisaakin) väkeä. Apua saa taatusti, jos sattuu vaikka reitiltään eksymään. Yhtäkkiä neuvojia onkien ties kuinka monta, volyymi nousee nousemistaan, kun kaikki koittavat ihastuttavalla paikallisella puheenparrellaan saada ääntään kuulumaan yli muiden. Jokainen tuntuu mielestään tietävän muita paremmin ja koittaa mahdollisesti jopa hyssytellä toisia olemaan hiljaa arveluttavine ohjeineen. Pienimuotoinen, kovaääninen kaaos on syntynyt. 

Puglia, mukaanlukien pääkaupunki Bari, on mielestäni Italian parhaita ruokamaakuntia ja muutenkin omien suosikkimaakuntieni  top kolmosessa. 

Alueen ruokakulttuurilla on selkä oma identiteettinsä, joka pohjautuu Välimeren ruokavalion peruspilareille. Paljon kasviksia, oliiviöljyä, vehnäleipää, pastaa, kalaa, äyriäisiä. 

Barin lahja maailmalle on ihana fcazz bares eli focaccia barese - suomalaisittain barilainen focaccia, joka tunnetaan myös nimellä focaccia pugliese, puglialainen focaccia. 

Attenzione: focaccia ei ole minkään sortin muunnelma pizzasta, vaan aivan oma, itsenäinen ruokalajinsa! 

Tarvitset kahteen pieneen pyöreään vuoalliseen:

250 g vehnäjauhoja
250 g durumjauhoja
2,5 dl vettä
1 iso peruna (n.150 g)
1 tl suolaa
4 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
15 g hiivaa
250 g kirsikkatomaatteja
(pieni kourallinen oliiveja)
kuivattua oreganoa

lisäksi:

suolaa pinnalle; oliiviöljyä vuokaan ja pinnalle

Valmistus

Keitä peruna, kuori se ja muussaa esim. haarukalla. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 

Laita jauhot kulhoon ja sekotia huolella. Tee jauhoihin kuoppa ja kaada sinne vesi hiivoineen, suola. oliiviöljy, ja peruna. 

Sekoita huolella kuopan reunoilta aloittaen, ottaen aina vähän kerrallaan lisää jauhoja mukaan. Vaivaa taikinaa käsin n. 10 min. Huomaa, että taikinan kuuluu olla löysää ja sormiin tarttuvaa. Tarvittaessa voit lisätä hiukan jauhoja, mutta tee se maltilla. Peitä leivinliinalla ja laita lämpimään, vedottomaan paikkaan (esim. pois päältä olevaan mikroon) kohoaamaan väh. kahdeksi tunniksi.

Ota vuoat ja voitele niiden pohjat reilulla määrällä oliiviöljyä. Ja taikina kahtia ja painele tasaisesti puolet kumpaankin vuokaan. Peitä vuoat leivinliinoilla ja jätä vielä kohoamaan n. tunniksi. 

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Pese ja leikkaa halki kirsikkatomaatit. Asettele puolikkaat focacciojen pinnoille kevyesti painellen. Voit laittaa päällysteeksi myös oliiveja. Valuta norona focaccian pinnalle reiluhkosti oliiviöljyä. Ripottele pinnalle vielä kuivattua oreganoa ja rouhittua merisuolaa. 

Paista kumpaakin uunissa n. 30 min. 

Tarjoile lämpimänä. Focaccia säilyy pehmeänä todella hyvin seuraavaan ja sitä seuraavaankin päivään taikinassa olevan perunan ansiosta. Ylijääneen focaccian voi loistavasti myös pakastaa.







Tarjoa focaccian lisänä mozzarellaa ja öljyyn säilöttyjä munakoisoja, niin yksinkertainen, mutta käsittämättömän maukas puglialainen illallinen on valmis! 

Tunnelmia Barista:











5 kommenttia:

  1. Herkullisia kuvia foccacioista ja varmasti makukin on yhtä herkullinen :P Kiva ja yksinkertainen vinkki myös illalliseksi, kunhan vain ensin on saanut foccacian valmiiksi! Täytyy varata ilmeisesti koko päivä keittiöhommiin :) Ja entäs nuo kuvat Barista! Nyt ottaa oiken sydänalasta. Ihaniat tunnelmat :) Niin etelä-italialaista tuo Madonnan alttarin pitsireunuskin. Hyvin Sisilian näköistä tuolla on. Harmi ettemme ehtineet Puglian-matkallamme poiketa Bariin. Vai olisiko ollut liian napolilainen meille? Minulle kun Napoli ei ole ihan siellä top kolmosessa ;) Aurinkoista viikonalkua:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Oli kyllä kieltämättä hyvää. :D
    Juu aikaa tuohon focaccian tekoon on varattava, eli ei mitään pikaruokaa, mutta ihan helppo resepti siitä, että yksittäiset vaiheet eivät ole pitkiä ja taikinan voi jättää yksin kohoamaan ja tehdä sillä aikaa vallan muuta. ;)
    Bari on kyllä todella ihastuttava, suosittelen sitä vierailukohteeksi varauksetta. :) Ei mielestäni liian napolilainen teille, ei ihan niin sähäkkä sentään ja yleisilme on kyllä siistimpi.
    Kyllä te Bariin vielä toisella reissulla ehditte, sille Barin alueelle kannattaa tehdä ihan oma reissunsa, kun siellä on niin ihania paikkoja paljon. Castel del Montekin teillä taitaa olla vielä katsottavien listalla. ;)
    Kokeile laittaa Googlen kuvahakuun vaikka Polignano a Mare, Giovinazzo, Trani...Pikkuhiljaa alkaa varmaan seuraava matkasuunnitelma muotouta...? ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kivasta kommentista! :)
    Isompi kuva on Città della Pievestä, pienempi Trevistä - molemmat siis ihanassa, rakkaassa Umbriassa otettuja! <3
    Italiassa on niin helppo ottaa hyviä kuvia, kun kohteet ovat niin hienoja! :D

    VastaaPoista