tiistai 20. lokakuuta 2015

Calzone napoletano

Lauantai-iltana tein valtavan kokoisen napolilaisen calzonen, joka oli tarkoitettu kolmelle, mutta josta jäi puolet vielä seuraavaksikin päiväksi (tein 1,5 kertaisen taikinan, vaikka yksinkertainenkin olisi riittänyt mainiosti). 

Calzone on pizzan sukulainen - taikinakin on sama - mutta se on kahtia taitettu, jolloin täytteet kypsyvät taikinan sisällä, ja paiston ajan uunista leijailee mitä herkullisin tuoksu. 

Calzone on helppo tehdä, mutta se vaatii hiukan pizzaa pidemmän kypsymisajan, sillä se kypsennetään matalammassa lämmössä. 

Tällaista calzonea voi kutsua myös nimellä calzone Vesuvio, sillä sen muodon pitäisi muistuttaa (etäisesti) Vesuviusta ja sen päälle laitettavan tomaattikastikkeen Vesuviuksesta purkautuvaa laavaa. ;)

Tarvitset…

…taikinaan:

2 dl kädenlämpöistä vettä
n. 5 dl jauhoja (puolet tavallisia vehnäjauhoja ja puolet durumjauhoja)
½ pussia kuivahiivaa
suolaa
(pieni loraus oliiviöljyä)

…tomaattikastikkeeseen:

 paseerattua tomaattia
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
suolaa
ripaus sokeria
tuoreita basilikanlehtiä

…täytteeksi:

mozzarellaa
ricottaa
herkkusieniä
parmesaania
mustapippuria
yms. (esim. kinkku, salami ja lähes mitkä vaan juustot sopivat hyvin)

Valmistus…

…taikina:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen, suolattuun veteen. Sekoita joukkoon tässä vaiheessa öljy, jos aiot sitä käyttää ja sen jälkeen jauhot. Sekoita huolella ja vaivaa muutama minuutti. Anna kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.

…tomaattikastike:

Kuullota kokonaisia valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja ota ne pois. Lisää paseerattu tomaatti, suolaa maun mukaan, ripaus sokeria ja kokonaiset basilikanlehdet; sekoita ja jätä kiehumaan miedolle lämmölle kannen alle väh. 10 minuutiksi.

...kokoaminen:

Leivo taikina pyöreäksi suureksi pohjaksi ja anna kohota n. 10 min. Levitä pohjan toiselle puoliskolle tomaattikastiketta ja sen päälle purkillinen ricottaa. Lisää pestyt, ohuen ohueksi viipaloidut herkkusienet ja ripottele päälle aavistus mustapippuria. Revi päälle mozzarella ja leikkaa joukkoon parmesaanilastuja.
Sulje calzone taittamalla pohjan tyhjä puolisko täytetyn päälle. Painele ja taittele reunat huolellisesti kiinni.

Halutessasi lisään n.paistoajan puolessa välissä calzonen päälle vielä tomaattikastiketta (tai oliiviöljyä).

Paista esilämmitetyssä uunissa 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä.







Pienet kädet valmiina nappaamaan palan calzonea.

Nam...Kun leikkaat calzonen halki, sisältä paljastuu ihanan venyvä juustoinen sydän...


2 kommenttia:

  1. Ai ai, nyt kyllä rupesi tekemään mieli tuota calzonea :P Ihanan ja niin herkullisen näköinen ohje taas kerran. Tuota pitäisi opetella tekemään. Voiko täytteeksi laittaa jotain muutakin vaihteluksi? Entäs tuo tomaattikastike, sellaista en ole ennnen nähnyt. Tuo kyllä muistuttaakin Vesuviusta :) Mutta aina ei ilmeisesti laiteta päälle mitään?

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kyllä se kieltämättä hyvältä maistuikin ja taas jo tekee mieli uudestaan. :P
    Kyllä täytteeksi voi laittaa melkein mitä vaan, ainoastaan mozzarella ja tomaattikastike ovat aika vakioita. ;) Sienet ovat yleisiä, mutteivät ollenkaan pakollisia.
    Kinkku on myös tosi yleinen calzonen täyte ja salami toimii varmasti, samoin kuvittelisin, että tuoremakkara varmaankin sopii ja tietenkin ennen kaikkea varmaan mikä tahansa juusto. :D
    Ei tuota tomaattikastikettakaan pakko ole päälle laittaa, kyllä usein näkee ilmankin - tosin silloin siinä tavallisesti on reilusti oliiviöljyä päällä.
    Kannattaa opetella tekemään - ei ole mitenkään vaikeaa eikä vie edes aivan mahdottoman paljon aikaa. ;)

    VastaaPoista