perjantai 10. huhtikuuta 2015

Torta pasqualina genovese - genovalainen pääsiäispiirakka

Lupasin palata pääsiäisenä kokkaamiini herkkuihin, ja tässä niistä yhden resepti (joka sopii mainiosti toki muulloinkin valmistettavaksi, kuin pääsiäisenä); kyseessä on perinteinen resepti, jota valmistetaan Liguriassa, erityisesti Genovassa ja sen lähialueilla, nimenomaan siis pääsiäisen aikaan.

Tässä suolaisessa piirakassa käytetään voitaikinaa, jonka voi toki tehdä itsekin, mutta itse käytän kaupan pakastealtaasta nappaamaani valmistaikinaa, jolloin tämä suolainen piirakka on todella helppo ja nopea valmistaa. 

Ainekset yhteen piirakkaan:
1 pkt voitaikinaa
kilo tuoretta pinaattia tai 400 g:n pussillinen pakastettua
250 g ricottaa
5 kananmunaa
100 g parmesaania
tuoretta meiramia hienonnettuna
suolaa
1 valkuainen voiteluun

Valmistus:
1.      Ota voitaikina hyvissä ajoin sulamaan pakkasesta – asettele levyt tasaiselle alustalle (esim. pöydälle leivinpaperille) vierekkäin. niin ne sulavat nopeiten.
2.      Pese sillä välin pinaatit (jos käytät tuoreita). Keitä pinaatit suolatussa vedessä, kaada lävikköön ja valuta huolellisesti. Anna jäähtyä.
3.      Hienonna kokkiveitsellä ja kaada kulhoon. Lisää ricotta, yksi kananmuna, parmesaaniraaste, ripaus suolaa ja meirami ja sekoita huolella.
4.      Vuoraa pyöreä kakku- tai piirakkavuoka leivinpaperilla ja laita vuokaan piirakan pohjaksi kerros (valmiiksi kaulittua) voitaikinaa. Asettele taikinaa reunoja myöten niin, että taikinaa riittää reunojen ylikin.
5.      Lisää pinaatti-ricotta –seos tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle ja tee muotoile siihen kuoppia, joista jokaiseen rikot yhden raa’an kananmunan.
6.      Peitä piirakka kerroksella voitaikinaa ja painele reunat huolella toisiinsa kiinni. Käännä reunojen ylimenevä osa kohti piirakan keskusta hiukan ryppyyn taittaen.
7.      Voitele munanvalkuaisella ja paista uunissa 180 asteessa 40-45 min. tai kunnes piirakka on kauttaaltaan kauniin ruskea.
8.      Ota piirakka uunista ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.
9.      Piirakan voi tarjoilla myös kylmänä, jolloin se sopii vaikkapa käteväksi piknik-evääksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti