perjantai 6. maaliskuuta 2015

Pizza bianca con patate fritte - valkoinen ranskispizza

Pizzan ja minkätahansa muotoisen perunan yhdistelmä aiheuttaa kummastusta Suomessa, mutta Italiassa kyseessä ei ole mikään kummajainen - päinvastoin. Varsinkin ihan tavallinen keitetty peruna on suoranainen klassikko; ranskispizza puolestaan on harvinaisempi, muttei ollenkaan tavaton. 

Yhdistelmä on maultaan loistava ja yllättävän yhteensopiva, joskaan ei mitenkään kevyt tai terveellinen vähähiilarisesta puhumattakaan, mutta ehkäpä tällaisen luksuksen voi itselleen silloin tällöin perjantain tai lauantain ratoksi suoda. ;) 

Vinkkinä mainittakoon, että ranskikset kannattaa todella vaivautua paistamaan öljyssä ennemmin kuin uunissa, pizzasta saa siten paljon mehevämmän ja maukkaamman. Itse käytän oliiviöljyä ja pidän todella sen selkeästä mausta pizzassa, mutta toki muutakin öljyä voi paistamiseen käyttää, jos oliiviöljyn ominaismaku ei paistettaessa miellytä. 

Jos olet punaisen pizzan ystävä, loistavan lopputuloksen saat laittamalla ranskalaisia ihan perus margheritan päälle. Myöskin savujuuston pariksi ranskikset sopivat ihanasti, mutta silloin kannattaa jättää tomaattikastike pois. 

Tällä kertaa laitoin mozzarellan kaveriksi parmesaanilastuja ja lopuksi jo uunista tulleen kypsän pizzan päälle puristin hiukan (valmista) aiolia - ei todellakaan mikään tyypillinen lisuke tuo viimeisin, vaan aivan oma keksintöni, mutta sopi mainiosti. :) 

Ainekset yhteen pyöreään pizzaan

1dl vettä
1/4 pussia kuivahiivaa
ripaus suolaa
2,5 vehnäjauhoja

1 mozzarella 
pieni kourallinen parmesaanilastuja
pakasteranskalaisia
oliiviöljyä paistamiseen
aiolia

Valmistus

Liuota hiiva kädenlämpöiseen suolattuun veteen. Sekoita jauhot joukkoon huolellisesti. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 1/2 tuntia. 

Paista sillä välin ranskalaiset pannulla reilussa oliiviöljyssä - ole varovainen, ettet polta itseäsi, sillä pakasteita paistettaessa öljyä roiskuu helposti ympäriinsä! 

Kun ranskalaiset ovat kauttaaltaan kullanruskeita ja hiukan rapsakkapintaisia, laita ne lautaselle talouspaperikerrosten väliin, jotta liika öljy imeytyisi pois. 

Leivo taikina ohuehkoksi pohjaksi ja levitä sen päälle ranskalaiset. Revi ranskisten päälle mozzarella ja levitä parmesaanilastut. Paista 300 asteisessa uunissa, kunnes pizza on kypsä (tässä lämpötilassa tähän pitäisi mennä max. 10 min jos pohja on ohut, mutta ole tarkkana jo aiemminkin, ettei pizza pääse palamaan!) ja pinnalta ja reunoista kauniin värinen. Parhaan lopputuloksen saamiseksi älä avaa uuninluukkua paistamisen aikana. 

Anna pizzan jäähtyä aivan muutaman minuutin ajan ja halutessasi purista päälle aiolia - toki voit myös tarjoilla ilman sitä. Jokatapauksessa BUON APPETITO! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti