lauantai 28. maaliskuuta 2015

Frittata al tartufo - tryffelimunakas

Umbrialisen mustan tryffelin hienostunut maku saa arkisenkin ruoan maistumaan ainutlaatuiselta; helppokäyttöisellä salsa tartufatallaeli tryffelikastikkeella (löytyy ainakin Stockamannilta) maustettuna yksinkertaisesta munakkaastakin kuoriutuu todellinen helmi.

Tämä ihana frittata sopii pääruuaksi vaikka raikkaan salaatin kera tarjottuna ja riittää kahdelle, alkupalana tarjottuna tämän kokoisesta munakkaasta riittää kuudelle. 

Italialaiset munakkaat paistetaan molemmin puolin, eikä niitä taiteta kiinni niinkuin omeletteja. Tätä munakasta ei missään tapauksessa kannata paistaa kovin tummaksi, sillä liian paistunut maku peittää tryffelin makua.

Ruoka on mahdollista tarjota heti paistamisen jälkeen lämpimänä, mutta mielestäni tryffelin maku pääsee paremmin oikeuksiinsa, jos annat munakkaan jäähtyä ja tarjoilet sen huoneenlämpöisenä tai aivan hailakan lämpimänä. Jos suunnittelet tryffelimunakkaasta alkupalaa, myös jääkaappikylmänä tarjoaminen on mahdollista.

Ainekset

6 kananmunaa
oliiviöljyä paistamiseen 
reilu 2 rkl salsa tartufataa, tryffelikastiketta
1-2 rkl paksua italialaista ruokakermaa tai creme fraîchea
pieni kourallinen parmesaanilastuja tai raastetta
suolaa

Valmistus

Lorauta halkaisijaltaan pienehkölle (munakkaan ei ole tarkoitus olla kovin ohut) paistinpannulle 2-3 rkl oliiviöljyä. Kallistele pannua niin, että öljy leviää tasaisesti pannun pohjalle, mielellään myös reunoille, ainakin osittain. Laita pannu liedelle kuumenemaan ja valmista sillävälin munaseos.
Riko 6 kananmunaa kulhoon ja vispaa niiden rakenne rikki. Lisää joukkoon suola, tryffelikastike, kerma ja sekoita huolella. Lisää lopuksi parmesaanilastut ja sekoita vielä kertaalleen.
Kaada munaseos pannulle ja paista miedolla lämmöllä, kunnes munakkaan pinta on suurin piirtein hyytynyt. Ole tarkkana, ettei munakkaan pohja pala tai mielellään edes kovasti tummu! Munakkaan paksuudesta riippuen hyytymistä voi olla viisasta nopeuttaa kannen alla, jottei paistoajasta tule turhan pitkä.
Kun munakas on hyytynyt, käännä se kannen tai matalan lautasen avulla ja paista vielä toistakin puolta sen aikaa, että sekin saa hieman väriä.
Siirrä tarjoilulautaselle ja leikkaa tarvittavaan määrään viipaleita. Tarjoile haluamasi lämpöisenä - itse pidän eniten haalean lämpimästä tryffelimunakkaasta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti