maanantai 4. elokuuta 2014

Insalata di polpo e patate - mustekala-perunasalaatti

Hellettä vielä onneksi riittää ja Suomessakin saa nyt nauttia ihanan trooppisesta kesästä, mikä tarkoittaa myös tavallista keveämpiä ruokia, joiden olisi hyvä olla myös nopeita valmistaa, sillä kukapa tällä helteellä kovin pitkiä aikoja keittiössä viihtyy. ;)

Mustekala-perunasalaatti on italialainen kesäklassikko, joka sopii hyvin kevyelle lounaalle tai illalliselle niin alku- kuin pääruuaksikin, mutta riittää mielestäni mainiosti aivan sellaisenaankin.

Tästä, niin kuin varmasti kaikista klassikoista, on hieman toisistaan eroavia versioita, mutta usein niissä kuitenkin käytetään kokonaista mustekalaa, joko pakastettua tai toki tuoretta jos sellaista on saatavilla. Oma mustekalani oli peräisin säilykepurkista, koska muunlaisesta ei Suomessa kauheasti ole tarjontaa ja toisaalta koska en ole mitenkään erinomaisen kätevä kalan tai merenelävien valmistajana, varsin tottumaton kun olen.

Purkkimustekala tekee reseptistä todella helpon ja vaivattoman, kun ei tarvitse käyttää keittiössä aikaa höyryävän mustekalakattilallisen ääressä. ;) Voin siis suositella tällaista vaihtoehtoa: salaatti valmistuu aivan käden käänteessä varsinkin, jos keitettyjä perunoita on sattunut jäämään edelliseltä aterialta yli.

Vielä tuosta purkkimustekalan saatavuudesta. Omani oli tällä kertaa peräisin Lidlistä, koska siellä on näinä päivinä ollut iberialaisia tuotteita tarjolla, joten sieltä sattui nyt löytymään. Muuten sitä saa ainakin useimmista etnisistä ruokakaupoista, ehkä myös suurimmista marketeista, mutta tästä en ole varma. Valaiskoon minua ken tietää. :)

Ainekset kahdelle (ainoana ruokalajina tarjottavaksi)

6 isoa perunaa
2 x 78 gramman purkkia mustekalaa (itse huuhtelin mustekalan, koska mausteliemi ei miellyttänyt tai sopinut tähän salaattiin)
tuoretta persiljaa
loraus valkoviinietikkaa
1/2 (pienen) sitruunan mehu
3 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
suolaa
pippuria

Valmistus

Kuori ja kuutioi perunat ja keitä 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Peruinoiden tulee olla pehmeitä, mutta ei liian, jotteivät ne hajoa sekoitettaessa. Kaada lävikköön ja anna valua hyvin. Kaada perunakuutiot kulhoon, mausta suolalla ja pippurilla, revi joukkoon persilja ja lisää valkoviinietikka, sitruunamehu ja oliiviöljy. Sekoita, lisää (huuhdeltu) mustekala ja sekoita vielä kevyesti. Tarjoile saman tien tai laita odottelemaan jääkaappiin ja tarjoa kylmänä. 

Buon appetito! :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti