maanantai 14. heinäkuuta 2014

Frittata di spaghetti - spaghettimunakas

Italialaiset ovat mestareita hyödyntämään ylijäämäruokaa ja itse pidänkin tästä periaatteesta ja koitan olla heittämättä mitään syömäkelpoista pois.

Italialaisessa ruuanlaitossa jämäruokien syöminen ei ole missään määrin tylsää eikä tällainen ruoka suinkaan tarkoita mitään kakkosluokan ateriaa - ei todellakaan, sillä italialaiset ovat kokemukseni mukaan hiukan nirsoja ja tarkkoja siitä, mitä suuhunsa pistävät, joten mikään epämääräinen äkkiseltään mikrossa lämmitetty kasa jo parhaat päivänsä nähnyttä pastaa ei kyllä saavuta suosiota.

Siksipä Italiassa jämäruuista kokataan mielellään aivan uusia herkullisia ruokalajeja - vähintää yhtä maukkaita, kuin alkuperäinen ruoka. Jämiä ei siis yksinkertaisesti kaiveta jääkaapista mikron kautta pöytään, vaan ne kierrätetään, niistä valmistetaan jotain aivan muuta.

Tässä vain mielikuvitus on rajana, mutta esimerkiksi spaghetille on joitakin jo aivan klassikoksikin muodostuneita kierrätystapoja. Tämä frittata di spaghetti, spaghettimunakas, on yksi ylivoimaisimpia suosikkejani antaa eilisen spaghetille uusi elämä. Monestakin syystä: se on erittäin helppo, nopea ja vaivaton tehdä, se valmistuu kätevästi edullisista perusraaka-aineista, se maistuu yleensä niin lapsille kuin aikuisillekin ja se on todella moneen tilanteeseen sopiva: antipastona, primona, sellaisenaan...Sopii mielestäni myös aperitiiville. :) Tämän voi tarjoilla niin lämpimänä, huoneenlämpöisenä kuin jääkaappikylmänäkin, joten se on kätevä valmistaa jo edellisenä päivänä, jos tiedossa on kiireinen päivä. :) Vinkiksi vielä, että tämä sopii loistavasti myös evääksi - sellaisenaan, tai esim. tuoreen patongin kanssa/väliin.

Itse pidän spaghettimunakkaasta niin paljon, että teen yleensä spaghettia tarkoituksella niin suuren annoksen, että sitä jää seuraavan päivän munakkaaksi. Ja tietysti munakkaan valmistaminen on entistä nopeampaa, jos pastaa on jo valmiina jääkaapissa. :)

Ainekset 

spaghettia tomaattikastikkeessa (valmistus täällä); miksei myös aivan pelkkää spaghettia
3-4 kananmunaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Valmistus

Riko kanamunat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon spaghetti tomaattikastikkeessa ja sekoita. Halutessasi voit lisätä "taikinaan" vielä tuoreita basilikanlehtiä tai oman makusi mukaan ensim parmesaaniraastetta tai mozzarellapalasia. 

Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kaada päälle muna-spaghettiseos. Paista molemmin puolin (älä taita, niinkuin ranskalaista omelettia tehdessä), kunnes se on kauniin ruskea ja spaghetit jopa hieman rapsakoita. Laita talouspaperilla vuoratulle lautaselle, peittele myös talouspaperilla ja painele kevyesti, jotta saat liian rasvan imettyä pois. 

Tarjoile valtsemasi lämpöisenä, leikkaa viipaleiksi ennen tarjoilua. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti