sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Pancotto - herkkua kuivettuneesta leivästä osa 2

Jouluna(kin) katan pöytään monenlaista italialaista herkkua, ja pyhien jälkeen uusia juttuja löytyy taas tännekin laitettavaksi, mutta näin joulun alla kaikkien kiireiden keskellä on tyytyminen todella nopeisiin ruokaratkaisuihin. Se ei onneksi kuitenkaan ainakaan italialaisen ruuan kohdalla tarkoita hyvästä mausta ja ruuasta nautittavuudesta luopumista.

Viikko sitten kerroin yhdestä tavasta hyödyntää jo kuivettumaan päässyt leipä, ja tässä tulee toinen mahdollisuus. :)

Pancotto tarkoittaa sananmukaisesti keitettyä leipää ja sen voisi ehkä luokitella eräänlaiseksi leipäkeitoksi. Italian eri alueilla valmistetaan perinteisesti erilaisia, toisistaan jonkin verran poikkeavia pancottoja, joista tunnetuin taitaa olla toskanalainen pappa al pomodoro (sananmukaisesti tomaattivelli) - oma reseptini tulee kuitenkin viime viikkoisen acquasalen tavoin eteläisestä Apulian maakunnasta, ja vieläpä samaiselta rouvalta olen sen "perinyt".

Maakuntien väliset erot jo mainitsinkin, ja sen lisäksi samallakin alueella toki jokaisella valmistajalla on oma, se ainut oikea tapansa valmistaa tätä leipäherkkua - itse pidän eniten sellaisesta versiosta, jossa oliiviöljyä käytetään a crudo eli "raakana", pannulla käyttämättä siis.

Ainekset

pala kuivunutta leipää
jotain vihreälehtistä kasvista (itse käytin pinaattia, mutta esim. rucolastakin voi valmistaa)
(valkosipulin kynsi)
suolaa
(chilillä maustettua) oliiviöljyä
(ripaus jauhettua chiliä)

Valmistus

Keitä pinaatti (tai muu valitsemasi kasvis) kypsäksi suolatussa vedessä, johon voit halutessasi lisätä valkosipulin kynnen (joka poistetaan ennen tarjoilua). Paloittele leipä suurehkoiksi palasiksi ja lisää sekaan keittymään hiukaksi aikaa. Kun leipä on pehmennyt, kaada keitos pastalävikköön ja anna enimpien vesien valua pois. Valmista annokset, ja lorauta niiden pinnalle reilusti oliiviöljyä (mieluiten chilillä maustettua, jos sellaista on käytettävissäsi). Jos käytät tavallista, maustamatonta oliiviöljyä, voit halutessasi ripotella pinnalle vielä hieman chilijauhetta.

 
Tämän ruuan voi tarjoilla alkuruokana tai myös täyttävyytensä puolesta aivan hyvin ihan sellaisenaan, tosin mitään proteiinipitoistahan tässä ei ole...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti