perjantai 29. marraskuuta 2013

Risotto di patate al rosmarino - Rosmariinin makuinen perunarisotto

Aina vain kylmenevät ilmat houkuttelevat höyryävien risottopatojen äärelle ja tämän päivänä vilpoisasta kelistä johtuen avasinkin talviruokien sesongin. :D Risottoa olin jo ehtinyt suunnitellakin täksi illaksi, mutta ihan muunlaista sellaista. Tänään kuitenkin ulkoillessa tuli sen verran vilu, että sillä reissulla mieleeni muistui tällainen ihana talviruoka, perunarisotto, joka on kyllä niin tuhtia ruokaa, ettei lämpimillä ilmoilla tule mieleenkään sitä valmistaa. :D

Kotiin päästyäni ryhdyin tuumasta toimeen, ja lopputulos oli tällainen:

 
 
Kuva ei tee oikeutta tälle herkulle (johtuen epäilemättä myös kuvan laadusta), koska kieltämättä kyseinen ruoka on ehkä ulkonäöltään hieman tylsä ja aneemisen värinen, mutta antakaa sille mahdollisuus (vaikka peruna risotossa kuinka arveluttaisikin) - tämä on omasta mielestäni aivan risottojen kärkeä, ellei suorastaan suosikkini, jos vain yhden ainoan saisi mainita. :) Maku on samaan aikaan mehevän aromikas ja hienostuneen lempeä.
 
Yleensä käytän risoton valmistukseen rasvana oliiviöljyä niinkuin suosin sitä muussakin ruuanlaitossa, muttä tähän risottoon kannattaa kyllä laittaa nokare voitakin oliiviöljyn lisäksi - sen lisääminen sopii oivasti tähän kermaisen (vaikkei reseptissä kermaa käytetäkään) pehmeään makuun, mutta ihan vaan nokare todella riittää. :)

Ainekset kahdelle

1,5 dl risottoriisiä (esim. carnaroli)
1 keskikokoista perunaa
rosmariinia (mieluiten tuoretta)
1 litra kasvislientä
nokare voita
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
(parmesaania päälle raastettavaksi)

Valmistus

Laita pannulle oliiviöljyä ja nokare voita kuumenemaan. Sillä välin kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi Laita kuorittu valkosipulinkynsi saamaan hieman väriä pannulle. Lisää peruna ja rosmariini ja kypsennä hiukan aikaa (kunnes perunakin saa hieman väriä) sekoitellen. Kaada pannuun osa kiehuvan kuumasta kasvisliemestä ja sekoita. Jatka sekoittamista, kunnes lähes kaikki neste on haihtunut, jolloin sitä tulee lisätä. Jatka näin (koko ajan sekoittaen!), kunnes kaikki neste on käytetty. Älä kuitenkaan keitä risottoa aivan kuivaksi, se saa jäädä varsin löysäksi. Tässä vaiheessa peruinoiden pitäisi olla aivan kunnolla pehmeitä. Jos näin ei ole, lisää vielä nestettä ja jatka keittämistä ja sekoittelua, kunnes perunat ovat aivan kypsiä. Poista valkosipulinkynsi, anna vetäytyä muutama minuutti ja tarjoile. Raasta halutessasi päälle parmesaania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti