tiistai 5. marraskuuta 2013

Risotto al radicchio e scamorza affumicata - punasikuri-savujuusto -risotto

Kerroinkin jo, että syksyisin inspiroidun risotoista. Mikä voisikaan olla nautinnollisempaa syötävää pimeänä syysiltana kuin tämä ihanan samettisen tuntuinen, kauniin viininpunainen, täyteläisen makuinen risotto?

Punasikurin stagione, satokausi, on juuri nyt käsillä joten reseptin saatte todella kreivin aikaan. :)

Nämä maut vievät meidät pohjoiseen - siis pohjois-Italiaan, ei sen sentään ylemmäs. :) Risotto on tyypillistä pohjoisen keittiön ruokaa ja punasikuri on kotoisissa maisemissa koillis-Italiassa, erityisesti Veneton maakunnassa. Scamorza-juusto tosin on etelän juusto, mutta sopii se tähän yhdistelmään silti.

Kuvassa risoton kauniin värin takaajat (punaviinin ohella tietenkin) kera scamorza affumicatan:





Nyt pidemmittä puheitta reseptiin!

Ainekset (neljälle)

oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä (esim. arborio tai carnaroli)
n. litra kasvislientä
1 n. 200 g:n painoinen kerä punasikuria
1 keskikokoinen punasipuli
1 dl punaviiniä
200 g scamorza affumicataa tai muuta savujuustoa
suolaa
pinnalle parmesaaniraastetta ja basilikan lehtiä

Valmistus

Hienonna sipuli, silppua punasikuri ja leikkaa scamorza kuutioiksi. Kuullota sipuli ja punasikuri oliiviöljyssä ja lisää joukkoon riisi. Sekoita. Lisää viini ja jatka sekoittamista, kunnes viini on lähes kokonaan haihtunut.


Kaada joukkoon hieman kasvislientä ja jatka sekoittamista koko ajan. Huomioi, että hyvän risoton koostumuksen salaisuus piilee juuri siinä, että sitä todellakin riisin kypsyessä sekoitetaan taukoamatta, eikä suinkaan jätetä yksin kiehumaan. Pieni vaiva, suuri nautinto (luvassa). ;)

Kun neste on lähes haihtunut, lisää jonkin verran lisää kasvislientä. Jatka näin kunnes kaikki kasvisliemi on käytetty. Älä kuitenkaa keitä kuivaksi - hyvä risotto on mehevää, jopa lähes lusikalla syötävää koostumukseltaan.

Nosta pois liedeltä ja anna tekeytyä kannen alla n.5 min. ennen tarjoilua.

Tee annokset, raasta päälle parmesaania ja koristele basilikan lehdillä.

Nautinnollisia risotto-hetkiä, buon appetito! :)



P.S. Jos punasikuri ei ole tuttu, niin mainitsen varmuudeksi, että Suomessa olen monesti löytänyt sitä kaupasta nimellä punasalaatti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti