lauantai 23. marraskuuta 2013

Lasagne-lauantai osa 2: lasagne con zucchine (kesäkurpitsalasagne)

Kaksi pettämätöntä: lasagne ja kesäkurpitsa. Lasagne on oikeaa luottoruokaa: se maistuu yleensä kaikille ja sen voi esimerkiksi vieraille tehdä jo vaikka edellisenä päivänä, sillä se ei lainkaan kärsi yön yli jääkaapissa odottelusta eikä uudelleen lämmittämisestä.

Kesäkurpitsaa taas käytän itsepintaisesti ympäri vuoden (jos vain satun hyviä löytämään, eli pieniä ja kiinteitä, ei nahkeita tai osumia saaneita), vaikka nimi kovasti yhteen tiettyyn vuodenaikaan viittakin. ;) Se on itsessään mauton, mutta sopii loistavasti monenlaisiin ruokiin: risottoon, pizzaan, pastakastikkeisiin, vartaisiin, keittoihin, täytettäväksi ja juuri tähän nimenomaiseen lasagneen.

Tajusin juuri, että kahdella lempiruoallani, pizzalla ja lasagnella, on paljonkin yhteistä: molemmat voivat olla joko rossa tai bianca eli punaista tai valkoista ja täytteeksi sopivat samankaltaiset jutut eli oikeastaan melkein mikä vain. ;) Todellakin, miti da sfatare eli myyttejä murrettavaksi: lasagne voi siis hyvinkin olla valkoinen, jolloin se ei sisällä lainkaan tomaattikastiketta ja toisaalta suomalaisten parhaiten tuntema lasagne al ragù eli se perinteinen jauhelihalasagne ei alkuunkaan ole ainoa olemassa oleva lasagne. :)

Kuten pizzoissakin, olen lasagneissakin ollut viime aikoina mieltynyt valkoiseen versioon, ja varsinkin kesäkurpitsalasagne on valkoisena aivan ehdoton: tomaatti tuntuu peittävän kesäkurpitsan hentoa makua.

Mutta nyt itse reseptiin. :)

Ainekset neljälle:

Litrasta maitoa tehty bechamel-kastike
4 pienehköä kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa
lasagnelevyjä
250 g mozzarellaa
50 g raastettua parmesaania

Valmistus

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Viipaloi sillä välin kesäkurpitsat ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Valele oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa.

 
Paista uunissa, kunnes viipaleet ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä.
Kokoa lasagne: laita uunivuoan pohjalle kerros bechamel-kastiketta ja sen päälle osa kesäkurpitsoista. Peitä lasagnelevyillä. Jatka näin kerrosten tekemistä, kunnes ainekset ovat loppu. Laita kaiken päälle hienonnettu mozzarella ja raastettu parmesaani.
 
 
 Paista uunissa n.35 minuuttia. Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
 

 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti