perjantai 8. marraskuuta 2013

La stagione dei cachi (kakien aikaan)

Italialainen ateria päätetään usein kauden hedelmillä varsinaisen jälkiruuan sijaan.

Tähän aikaan vuodesta kuuluvat ihanaiset kakit:


Näiden näkeminen kaupassa tuo itselleni muistoja mieleen, koska entisellä kotiseudullani Italiassa näitä kasvaa runsaasti. Ihanat, oranssit mollukat piristävät upeasti muuten syksyisen harmaata maisemaa.

Kaki pitää syödä kypsänä - niin kypsänä, että se on hyytelömäisen lilluvaa (se siis syödään lusikalla suoraan puolitetusta kuoresta, koska kuoriminen tai lohkoaminen tms. ei onnistu siinä vaiheessa kun hedelmäliha on kunnolla kypsää), koska vielä kiinteä kaki on todella pahan makuista. Kaki saa tyypillisen, makean makunsa kypsyessään.

Kakit voi kyllä ostaa raakana ja kypsyttää kotona, se tapahtuu näin: laita kakit kattilaan omenan kanssa, laita kansi päälle ja jätä huoneen lämpöön, kunnes hedelmät ovat sopivan pehmeitä.

Itse päätin eilisen illallisen syksyn ensimmäisellä kakilla ja kyllä maistui vaikken malttanutkaan antaa sen kypsyä aivan riittävästi. ;) Oli se kuitenkin jo tarpeeksi pehmeä lusikalla syötäväksi. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti