lauantai 9. marraskuuta 2013

Aperitiivi

Lupasin palata asiaan aperitiivi-aiheisella päivityksellä.

Kerrankin koitan mennä suoraan asiaan. :D

Aperitiivi, italiaksi aperitivo,on joko hieman alkoholia sisältävä tai alkoholiton juoma, joka nautitaan ennen ateriaa ja jonka tarkoitus on herätellä ruokahalua. Aperitiiviksi käy vaikka kuiva valko- tai kuohuviini tai esimerkiksi Campari.

Laajemmin käsitettynä aperitiivi käsittää Italiassa kattauksen, johon kuuluu juoman lisäksi pieniä suolapaloja, stuzzichinejä. Nämä voivat olla laidasta laitaan melkein mitä vain: crostineja (ohjeita löydät eilisestä postauksesta), pistaaseja, sipsejä, juuston palasia, oliiveja...Joissakin kattauksissa on sormilla syötävien pikku palojen lisäksi esimerkiksi pastasalaattia tai vastaavaa kylmänä tarjottavaa ruokaa. Joskus olen ollut sellaistenkin aperitiivikattausten ääressä, jossa on ollut niin runsaasti kaikenlaista pizza- ja focacciapaloista munakkaaseen, että se kävisi ihan hyvästä seisovasta pöydästä ja nälkä on kyllä lähtenyt niin tehokkaasti, ettei aperitiivin jälkeen enää sille illalliselle (jota varten ruokahalua oltiin herättelemässä) tarvinnutkaan mennä. ;)

Aperitiivilla käynti on Italiassa suosittu sosiaalisen elämän hoitomuoto ja ihmiset sopivat ahkeraan tapaamisia baareihin yhteisen "aperitiivittelyn" merkeissä. Aperitiivillä tosiaan käydään yleensä baarissa (jos matkustatte Italissa niin suosittelen kokeilemaan), mutta ei mikään estä järjestämästä tällaista kattausta myös kotona, jos on vaikka vieraita tulossa (mikset kutsuisi vieraita kotiisi nauttimaan aperitiivista ennen teatteriin, elokuviin tms. lähtöä?); itse tein niin, tarjoilin siis aperitiivia ennen varsinaista ruokailua - tällä kertaa kattaus näytti tällaiselta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti